Det finns ett flertal personer som tack vare sitt öga för mode har blivit ett namn runt om i hela världen. I den här delen har vi därför valt att berätta lite kort om några av de största namnen inom modeindustrin.

Coco Chanel

En person som för evigt kommer att vara ett stort namn inom modeindustrin trots att hon har varit död sedan år 1971 är Coco Chanel. Och anledningen till det är för att Coco Chanel var med och öppnade dörrarna för att fler kvinnor skulle ta plats inom modeindustrin. Innan Coco tog plats var det män som styrde modeindustrin. Coco Chanel var en fransk modeskapare som föddes år 1883 och började sin karriär genom att sälja egendesignade hattar i början på 1900-talet och hon blev snabbt ett namn inom modevärlden. Förutom att hon var duktig på att designa enkla, men klassiska kläder är varumärket Chanel även känt för sina parfymer.

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld är mannen som gav den sammanbitne klädskaparen ett ansikte. Förutom att han är känd som modeskapare och var en av de största namnen inom modeindustrin så har de flesta en tydlig bild av honom i solglasögon och hästsvans. Karl Lagerfeld föddes år 1933 i den tyska staden Hamburg. Han fick ganska snabbt in en fot i modeindustrin och har arbetat inom ett flertal stora modehus, till exempel Valentino och Balmain. Men det han kanske är mest känd för är att han tog över som chefsdesigner på Chanel efter Cocos bortgång. Förutom att han arbetat för stora modehus har han även tagit fram kollektioner för H&M och Orrefors. År 2019 gick Lagerfeld ur tiden men är än idag ett starkt namn inom modeindustrin.

Gianni Versace

Ett annat stort namn inom modeindustrin som inte längre finns med oss, men som lever vidare bland annat genom systern Donatella är Gianni Versace. Gianni Versace var en italiensk modeskapare som fick upp intresset för mode och sömnad tack vare hans mor som arbetade som sömmerska. Han föddes år 1946 och blev skjuten till döds år 1997. Men varumärket som han grundade år 1978 lever vidare.

Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent var en fransk modeskapare och föddes år 1936 som tillsammans med bland annat Coco Chanel och Christian Dior var några av 1900-talets största modeskapare. Hans varumärke kan förkortas till YSL.