De allra flesta utav oss har vissa preferenser vad gäller hur vi väljer att klä oss. En del har en specifik klädstil de går efter, medan andra tycker bäst om att blanda klädstilarna. För inte så länge sedan var de kläder vi hade på oss lite av en statusmarkör och med kläderna kunde vi se vilken social samhällsklass personer vi mötte tillhörde. Även fast till exempel märkeskläder fortfarande är något av en statusmarkör är kläder inte längre lika starkt sammanlänkat med status vilket är en bidragande faktor till att det finns så många olika sorters klädstilar som det gör idag.

Hitta din klädstil

Trots att det finns en hel uppsjö av olika typer av klädstilar där ute så kan det vara svårt att veta vilken klädstil man vill ha. Det bästa du kan göra då är att utgå från vad du själv gillar. En del vill klä sig enkelt och praktiskt medan andra vill klä sig enligt det senaste modet och andra vill ha kläder som är hållbara. Det är lätt att man lägger för mycket fokus på en viss klädstil vilket ibland kan göra det svårare för en att hitta nya kläder. Därför ska du alltid utgå från vad du själv tycker om. Ett annat sätt att hitta din egna klädstil är att försöka hitta inspiration med hjälp av internet och sociala medier.

Exempel på klädstilar

Nu när du har fått några riktlinjer kring hur du kan hitta din egna klädstil kan det vara intressant att få veta lite kort om vilka olika sorters klädstilar som finns. Här kommer några av de allra vanligaste och mest populära klädstilarna:

Chic

Chic är en kvinnligt kodad klädstil som bärs främst av kvinnor som är modemedvetna. Klädstilen känns igen från det senaste du kan hitta i de olika butikskedjorna som finns.

Casual

Casual är en klädstil som går i det enklaste, och bekvämaste laget. På svenska kan man säga ledig klädstil vilket beskriver ganska bra vad en casual klädstil innebär.

Street

Street style är kanske den mest populära klädstilen bland ungdomar idag. Street style är ett mode som är taget från det mode vi hittar på förorternas gator med löst sittande kläder som går i oversize.

Alternativ

Det finns många namn för de som föredrar en något mer alternativ klädstil. En alternativ klädstil kännetecknas genom att de inte går att köpa i vanliga klädbutiker eftersom färgerna, materialen och modellerna är inspirerade av alternativa scener, till exempel punk, goth, emo, rock och liknande.

Business

Klädstilen business är en särskilt vanlig klädstil för de som arbetar på ett kontor som har en klädkod. Denna klädstil kan kännas igen genom enkla, men klassiska plagg och går åt det mer finklädda hållet.