För den som gillar smink och att ta hand om sin hy kan det kännas aningen förargande när de första rynkorna dyker upp i ansiktet. Sitter de illa till kan de dessutom bidra till att man ser tröttare eller surare ut. Det är förstås inte så roligt, men det finns sätt att föryngra huden på igen. I den här texten ska vi berätta om botox och vad det kan göra för dig.

Vad är botox?

De flesta har nog någon gång hört talas om botox. Vad man kanske däremot inte vet är vad botox egentligen är. Det låter kanske skrämmande att höra att substansen faktiskt är ett kraftfullt nervgift som kommer från en bakterie som heter Clostridium botulinum. Att använda botox i ansiktsbehandlingar är dock inte farligt alls, speciellt inte om behandlingen utförs av kunnig personal. Nya regler gör dessutom att en legitimation krävs för att få utföra botoxbehandlingar. Den regeln uppkom då man upptäckte att många skönhetsbehandlingar bedrevs på ett oseriöst sätt. Faktiskt så forsade anmälningar om oseriösa behandlingar till IVO förra året. Att branschen är så reglerad gör att man idag kan känna sig trygg med att göra en botoxbehandling.

Detta kan botox hjälpa till med

Vad händer då när man injicerar botox i ansiktet? Jo, substansen gör att den muskel som orsakar rynkor slappnar av och att rynkan slätas ut. Länge var det en missuppfattning att man fick ett stelt och uttryckslöst ansikte av behandlingen, men med dagens metoder kan man få ett mycket naturligt resultat. Botox används också på andra sätt. Till exempel har det blivit populärt att behandla migränpatienter med substansen.

Vanliga ställen att injicera botox är annars området mellan ögonbrynen, i pannan, eller vid kråksparkarna i ögonvrårna. Rynkorna i området slätas då ut och blir mindre synliga.

Hur länge håller en behandling med botox?

Det är viktigt att veta att en behandling med botox inte håller för evigt. Med tiden får muskeln tillbaka sin mobilitet och rynkorna återuppstår. Dock är chanserna mycket stora att rynkorna då blir mindre djupa. Man brukar säga att man ser den fulla effekten av behandlingen efter ungefär tre till fyra dagar. Det slutgiltiga resultatet brukar sedan hålla sig i upp till sex månader. Efter det är det dags att fylla på om man vill bibehålla sitt resultat.