Förmodligen är modell, passform, storlek, syfte och färg det som går igenom ditt huvud när du är på jakt efter nya kläder eller smink. Det finns dock andra faktorer som du bör ha i åtanke för miljöns och din egen skull. Till exempel är klädernas material och framställning viktigt då det kan leda till miljöproblem och även ställa till det för din hälsa och komfort.

Miljövänligt och ekologiskt

Om du vill ta hänsyn till miljön är det viktigt att du engagerar dig mer i vilka kläder och vilket material du väljer. Det finns material som produceras med kemikalier och gifter som du varken vill ha intill din kropp eller ut i miljön. Utöver vilka material du väljer, gör det skillnad om du väljer ekologiskt framtagna kläder. Eftersom kläderna är tätt inpå kroppen är materialet extra viktigt. Men det är även viktigt med bra material i skor, väskor, accessoarer och tygväskor. Företag som ofta beställer i större skalor kan välja att tänka ekologiskt eller miljömedvetet genom att beställa produkter med sin logga från Medtryck, där det även finns produkter som delvis tagits fram av återvunnet material. Därför är det bra att företag kan slå två flugor i en smäll och beställa tygpåsar från Medtryck med sin logga på, och dessutom välja ekologiska alternativ. På Medtryck hittar företag mer än tygpåsar att trycka sin logga på, då det finns allt från muggar till klädesplagg.

Kläd- och textilråd vid allergi och eksem

Det är dock inte bara av hänsyn till miljön som materialet av kläder är viktigt. Det finns material och ämnen som används vid framställning som kan irritera hud och ställa till problem för den med allergi och eksem. Därför kan det vara bra att använda bomullsprodukter intill kroppen. Det finns de som får allergiskt kontakteksem när material som de är allergiska mot kommer i kontakt med kroppen, och då är det nödvändigt att alltid ta en titt på materialen. Det är bra att välja kläder som andas och inte är för varma. För en känslig hud kan även ullkläder irritera. Exempel på kemikalier som bör undvikas är formaldehyd, som är allergiframkallande och som ibland förekommer i t.ex. strykfria kläder, plast och otvättade kläder. Det är en av orsakerna till att det är viktigt att du tvättar dina nya kläder innan du använder dem.

Smink och hudprodukter

Det är mycket som kan störa huden, i synnerhet en sensitiv hud, när det kommer till smink och hudprodukter. Det kan vara svårt att veta vilka ingredienser som bör uteslutas eftersom kosmetika innehåller så många ingredienser som gemene man inte har kunskap om. Ett bra tips för dig med känslig hud, är att gå in på en hudvårdssida specifikt för sensitiv hud. Alternativt kan du gå till apoteket och rådfråga om lämpliga produkter. Men det finns även enkla ingredienser att utesluta från hudvården, nämligen doftgivande sådana. Genom att välja ekologisk hudvård slipper du många kemikalier, bekämpningsmedel och andra konstgjorda medel som kan irritera huden eller rubba balansen. Online finns det andra tips som riktar in sig mer på själva sminkningen och vilket bassmink du kan behöva.

Att tänka på vad du utsätter din hud för via kläder och hudvård är egentligen inte konstigare än att du tänker på vad du matar din mage och kropp med. Så det är bara att komma i gång och börja tänka på kropp och miljö på samma gång.