I dagens köp-och-släng-samhälle är det allt viktigare att se kläder som en investering. Det innebär att man inte köper billiga plagg som bara håller ett halvår, både för din egen och för miljöns skull. Istället är det klokt att investera i kläder som håller sig snygga och i gott skick under många år. Det som kan vara problematiskt är att sådana plagg oftast kostar mer än billiga varianter. Hur ska man då lyckas investera i kläder av hög kvalitet?

Titta på din ekonomi

Först och främst bör du titta på hur din ekonomi ser ut. Då kan du få en tydlig bild över hur mycket pengar du har att röra dig med. Du kanske har ett sparkonto, vilket givetvis gör saken betydligt enklare. Om inte behöver du titta på hur mycket pengar du kan spendera varje månad. Då kan du börja lite smått och köpa ett par plagg varje månad.

Sälja guld

Du som inte har eller vill använda ditt sparkonto kan sälja saker. Ett exempel är att sälja guld. De flesta av oss har gamla guldsmycken som vi köpt eller fått, men som vi inte längre använder. Därför kan det vara klokt att sälja dem och använda pengarna till något du faktiskt behöver. Fundera därför på om du har möjlighet att sälja guld och tjäna några tusenlappar på ett snabbt och enkelt sätt. Då behöver du inte lägga ut så mycket pengar utan kan behålla dem till andra saker.

Gör upp en plan

Hur mycket kläder behöver du egentligen? Du har antagligen redan en garderob med en hel del kläder, så fundera på vilka behov som finns. Det finns en skillnad mellan att vilja ha något och faktiskt behöva det, så tänk objektivt. Behöver du bara en ullkappa, två par byxor och fyra varma tröjor? Eller behöver du även klänningar, kjolar och t-shirts? Ibland kan det kännas som att man behöver allt, men tänk på att absolut inte alla plagg behöver var i superkvalitet. Satsa istället på hållbara basplagg, och bygg upp mindre viktiga plagg allteftersom.

Vänta på reor

Eftersom plagg av hög kvalitet kan vara kostsamma är det en bra idé att beställa dem online. Nätbutiker har reor betydligt oftare än vanliga butiker, så varför inte spara en del pengar? Dessutom erbjuder nästan alla butiker olika erbjudanden när du blir medlem. Det handlar om rabatter som kommer med jämna mellanrum, bland annat inför din födelsedag.

Jämför butiker

När vi hittar ett snyggt plagg i en nätbutik är instinkten nästan alltid att köpa. Men det är viktigt att ha is i magen och leta upp plagget i andra butiker. Nästan alla webbshoppar säljer produkter från de kända varumärkena, så det är mycket sannolikt att samma vara finns till ett lägre pris i en annan butik. Tålamod lönar sig!

Mode